اخبار گردشگری

افزایش ساعت بازدید از عالی قاپو ؛ حمایت از گردشگری یا تخریب آثار تاریخی؟

عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جریان بازدید روز پنجشنبه ۱۸ آذر از میدان نقش جهان و بنای عالی قاپو دستور داد تا ساعات بازدید از این مجموعه تاریخی از ساعت ۱۶:۳۰ به ساعات ۲۰ افزایش داد. وی در این رابطه اظهار کرد:

در راستای حمایت از فروشندگان صنایع‌دستی که در کنار این بنا‌های تاریخی مشغول به فعالیت هستند، از روز جمعه ساعت بازدید از بنای تاریخی کاخ عالی‌قاپو با پنج ساعت افزایش تا ساعت ۲۰ ادامه می‌یابد.

اگرچه افزایش ساعات بازدید از این بنای تاریخی در نخستین روز با استقبال چشم‌گیر گردشگران مواجه شد، به‌نظر می‌رسد که زوایای مهمی از موضوع در اتخاذ این تصمیم نادیده گرفته شده است.
کمتر بازدید‌کننده‌‌ای از میدان نقش جهان است که متوجه محدودیت‌های بازدید از کاخ عالی قاپو نشده باشد. به‌دلیل فرسایش این سازه ۴۰۰ ساله، هر بار تنها تعداد محدودی از بازدیدکنندگان قادر به ورود به کاخ هستند. موضوع فرسودگی این کاخ تاریخی به‌قدری جدی است که در سال ۱۳۸۳ و بنا بر گفته سرپرست کارگاه مرمت عالی‌قاپو، ۶ ستون جلویی این بنا شکسته شد و سقف آن حدود نیم‌ متر پایین آمده بود.
با وجود اعلام مسئولان اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان در خصوص رعایت تمام جوانب و ضوابط میراث فرهنگی، برکسی پوشیده نیست که افزایش تعداد بازدیدکنندگان مساوی با افزایش روند فرسایش تدریجی این کاخ تاریخی است. به‌علاوه، منظره دلنشین عصرگاهی میدان نقش ‌جهان و پایان ساعت کاری شاغلان، استقبال گردشگران را بیشتر نیز خواهد کرد.
از سوی دیگر، نورپردازی شبانه مجموعه کاخ عالی قاپو، خود عامل مهمی در آسیب‌رسانی به تزیینات و کاشی‌کاری‌های داخلی بنا خواهد بود؛ چراکه تابش نور بر تزئیناتی که با مواد آلی ساخته شده‌اند، منجر به کم‌رنگ شدن و تخریب آن‌ها در درازمدت می‌شود. به‌عبارت دیگر، ساعات اضافی بازدید و تابش نور مصنوعی مجموعه نیز موجب تسریع در روند آسیب‌ها خواهد شد.
در کنار تمامی این‌ موارد، هنوز اطلاعاتی از تعیین بودجه برای افزایش ساعت کاری کارکنان مجموعه و سایر اقدامات حفاظتی موردنیاز اعلام نشده است و صدور دستور افزایش ساعت بازدید، اندکی شتاب‌زده و بی‌برنامه به‌نظر می‌رسد.
سال‌ گذشته حضور گروه موسیقی پاپ در کاخ و اجرای برنامه‌ای جنجال‌برانگیز در یک اثر تاریخی در خطر، آن‌چنان پایه‌های بنای عالی قاپو را لرزانده بود که احتمال تخریب ناگهانی بنا و فروریختن کاخ داده می‌شد. اکنون نیز همین مسئله باید در مرکز توجه قرار بگیرد تا شاهد از دست رفتن تدریجی اثری چندصدساله یا حتی بروز حادثه‌ای تلخ با خسارات جانی نباشیم.

Tags: , , , , , ,

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

بهترین روستاهای گردشگری سال ۲۰۲۱ معرفی شدند
انگلستان مقررات جدیدی را برای مسافران ایرانی اعلام کرد

تور رفتینگ | یکروزه ۰۲.۰۳.۱۹

تور گلاب گیری | یکروزه ۰۲.۰۳.۰۵

تور ماسوله | یک روزه ۰۲.۰۳.۰۵

تور آبشار تـرز | ۰۲.۰۲.۲۲

آبشار اسکلیم رود | آبشاری در کنار درخت های رنگارنگ

ماسوله | دومین شهر زنده باستانی جهان

تور رفتینگ | قایق رانی در آب های خروشان

هفت آبشار تیرکن | طبیعتی منحصربه‌فرد در مازندران

آبشار ترز | رویایی ترین آبشار سوادکوه

ییلاق فیلبند | ماجراجویی در میان ابرها

فهرست