
امروزه بسیاری از افراد در شهرها و کشورهای مختلف حیوان خانگی نگهداری میکنند اما آیا میتوان حیوان خانگی را با خود به سفر برد؟ چگونه باید از حیوان خانگی در مسافرت مراقبت کرد؟ در این نوشتار تلاش کردهایم تا موارد مهمی که پیش از سفر با حیوان خانگی و در حین سفر باید رعایت کرد را با شما در میان بگذاریم. پس اگر قصد دارید در سفرهای آتی خود حیوان خانگیتان را به همراه خود ببرید، حتما تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
آیا میتوان با حیوان خانگی به مسافرت رفت؟
داشتن حیوان خانگی در سالیان اخیر سیر پر سرعتی داشته و بسیاری از افراد که تنها زندگی میکنند از حیوانات خانگی برای پر کردن لحظات تنهایی خود نگهداری میکنند. یکی از نکات مهم که در زمان سفر میتواند سبب نگرانی و دل مشغولی افراد شود مسئله نگهداری یا سپردن حیوانات خانگی به افراد مورد اعتماد است. اصولا به علت آنکه حیوانات خانگی از نظر روحی و جسمی به سرپرستان خود وابسته هستند، سپردن آنها به دیگران میتواند سبب بروز مشکلاتی برای آنها شود. برخی از حیوانات مانند گربهها میتوانند برای چند هفته در صورت نبود سرپرستان خود به راحتی زندگی کنند و مشکلی به وجود نخواهد آمد، اما انواع دیگر حیوان خانگی مانند سگ، ماهیهای زینتی، کاسکو و… به شدت به سرپرستان خود وابسته هستند.
از طرف دیگر سفر با حیوان خانگی نیز ممکن است برای سلامت حیوان خطراتی داشته باشد. در بسیاری از تورهای تفریحی به عدم همراه آوردن حیوانات خانگی اشاره شده است. چون اولا ممکن است سایر افراد با حیوان مشکل داشته باشند (بعضی افراد به حیواناتی مانند گربه حساسیت دارند) و دو اینکه سفر برای خود حیوان میتواند سخت و مشکل باشد. به عنوان مثال سفر به کویر به طور قطع برای سگ یا گربه به علت گرمای هوا مشکل خواهد بود.

به طور کلی دور شدن از خانه و جدا شدن از این دوستان خانگی برای طولانی مدت و بدون مراقبت و توجه مستقیم میتواند برای صاحبان و سرپرستان هم استرسزا و نگران کننده باشد. به همین علت است که بسیاری از افراد که حیوان خانگی دارند، ترجیح میدهند تا در سفر حیوان خانگی خود را به همراه ببرند. اما در سفر با حیوان خانگی به چه نکاتی باید توجه کرد؟ چه پیش نیازهایی را باید رعایت کرد؟ چه اقداماتی را در طول سفر باید رعایت کردن تا سلامت حیوان خانگی ما حفظ شود؟ در مورد نکات ضروری سفر با حیوان خانگی مطالعه کنید و لیست موارد و اقدامات ضروری را برای رفاه حال حیوان خانگی و آرامش و آسایش خود فراهم کنید تا سفری لذت بخش و راحت داشته باشید.
نکاتی که پیش از سفر با حیوان خانگی باید بدانید
بعد از آنکه در مورد مقصد خود مطمئن شدید و تصمیم نهایی را در مورد سفر با حیوان خانگی خود گرفتید، موارد زیر را در نظر بگیرید:
- پیش از سفر با حیوان خانگی حتما به دامپزشک معتمد مراجع کنید. با مراجعه به کلینیک دامپزشکی از سلامت جسمی حیوان خانگی خود مطمئن شوید، واکسیناسیون را به طور کامل انجام دهید و از درمان انگلی حیوان خود اطمینان کسب کنید. حال چون مقصد شما معین شده است میتوانید از دامپزشک حیوان خود کمک بخواهید تا اگر حیوان شما برای شروع این سفر به داروی خاصی نیاز دارد، برای او تجویز کند. در سفر به هر منطقه غریبه ممکن است عوامل بیماریزایی وجود داشته باشد که حیوان شما در محل زندگی خود با آنها مواجه نباشد؛ پس بهتر است برای کاهش ریسک ابتلا و بیماری حیوان خود واکسنها و داروهای پیشگیری به او تزریق شود. این کار برای راحتی خیال شما در طول سفر نیز ضروری است.
- یکی دیگر از مشکلاتی که در زمان سفر با حیوان خانگی دامنگیر افراد میشود، حالت تهوع حیوان در وسیله نقلیه است. اصولا سیستم بدنی حیوانات با شرایط جابهجایی با قطار، خودرو شخصی و هواپیما سازگاری ندارد، هر چند که این مشکل برای بسیاری از افراد نیز وجود دارد. اگر حیوان خانگی شما از دوران بچگی با این شرایط سازگار شده باشد، مشکل کمتری خواهد داشت. اگر حیوان شما اولین مرتبه است که سفری طولانی با یک وسیله نقلیه را تجربه میکند و شما بابت عکسالعمل او نگران هستید، حتما برای این نگرانی با دامپزشک حیوان خود صحبت کنید و از او بخواهید تا دارویی مناسب برای کنترل مشکل حیوان شما تجویز کند.
- حیوانات زمانی که سوار قطار یا هواپیما میشوند، ممکن است به دلیل فضای بسته، دوری از صاحبان خود، قرارگیری در محیط تاریک و… دچار اضطراب شوند. حتی در سفر با خودرو شخصی نیز ممکن است به دلیل آنکه مدت طولانی مجبور هستند در فضایی بسته و بدون تحرک بمانند، دچار اضطراب شوند و حرکات عصبی و هیجانی نشان دهند. برخی از افراد برای کنترل بهتر حیوانات خود در طول سفر از داروهای مسکن برای خواباندن یا آرام کردن آنها استفاده میکنند. اما استفاده از این داروها بدون دلیل و تجویز دامپزشک میتواند خطرناک باشد، چرا که تنظیم حرارت بدن آنها را به هم خواهد زد و از نظر فیزیکی برای آنها مشکلاتی در بر خواهد داشت. به همین دلیل توصیه میشود قبل از سفر این موضوع را با دامپزشک حیوان خانگی خود که مورد اعتماد شما است و به بیماریها و شرایط بدنی حیوان شما شناخت کافی دارد، در مورد این موضوع صحبت کنید و تنها با تایید او نسبت به مصرف داروهای مسکن اقدام نمایید.
- حیوانات باید با شرایط سفر آشنا شوند تا بتوانند خود را با آن سازگار کنند. به همین علت بهتر است اگر سفری در پیش دارید قبل از آن چند سفر کوتاه یک روزه با حیوان خود بروید تا از نظر فیزیکی برای سفر آماده شوند. شما باید حیوان خود را از نظر روحی نیز برای سفر آماده کنید. به عنوان مثال اگر قصد دارید برای جابهجایی از باکسهای نگهدارنده استفاده کنید باید با تمرینهایی او را برای این شرایط آماده کنید. مثلا برای عادت دادن حیوان خانگی خود به باقی ماندن در سبد مخصوص حمل و نقل، باکس او را در خانه بگذارید و تا نیمه سر آن را باز بگذارید و اسباب بازیها و وسائل مورد علاقهاش را داخل آن بگذارید چند هفته بعد سر جعبه و باکس را بگذارید ولی در باکس را باز کنید، به این صورت تشویق میشود که به داخل باکس برود، البته این موضوع ممکن است برای شما زمان بر باشد اما بسیار نتیجهبخش خواهد بود.
- سفر شما میتواند طولانی باشد و شما مدت زیادی را صرف رسیدن به مقصد کنید. در این هنگام حیوان شما باید زمان طولانی (طولانیتر از زمان معمول) را در باکس مخصوص نگهداری حیوانات بماند. در یک محیط کوچک و بسته قرار داشتن میتواند برای حیوان شما اذیت کننده باشد. به علاوه بهتر است برای راحتی حیوان خود و برای آنکه کمتر اذیت شود، داخل باکس نگهداری آب و غذای مورد نیاز او یا پتو و اسباب بازی مورد علاقه او را قرار دهید تا در طی سفر مشغول باشد.
- در فواصل زمانی معین، مثلا هر یک ساعت یک بار، در مسیر توقف کرده و حیوان را از باکس نگهداری خود خارج کنید و اجازه دهید قدری در محیط اطراف راه برود. این کار به کاهش اضطراب و بیقراری او بسیار کمک خواهد کرد.
- بهتر است برای جلوگیری از مشکلات گوارشی برای حیوان خود غذا و آب کافی به همراه داشته باشید. تغییرات در غذا و آب میتواند سبب ایجاد مشکلات و حساسیتهایی شود که در زمان سفر بسیار اذیت کننده خواهد بود.
- قبل از سفر حیوان خود را به حمام ببرید و بدن او را کامل بشویید، ناخنهای او را کوتاه کنید تا در زمان سفر نیازی به این کار نداشته باشید. همین طور به شما توصیه میکنیم برای آنکه حیوان خود را برای سفر آماده کنید.
- او را چند ساعت قبل از حرکت به یک پیادهروی نسبتا طولانی ببرید تا هم خسته شود و در طول سفر راحت در باکس خود بخوابد و هم ادرار و مدفوع کند تا در زمان سفر نیاز کمتری به توقف داشته باشید.
- حتما کیفی برای حیوان خود آماده کنید که شامل داروها، اسباب بازی، تشویقیها، مدارک شناسایی و کارت واکسیناسیون او و… باشد. این کار به خصوص در سفرهای خارجی بسیار ضروری است و همچنینی اگر حیوان شما دچار بیماری شد در روند درمان او به دامپزشک کمک خواهد کرد.
- اگر سفر شما یک سفر خارجی است، حتما پیش از سفر در مورد مدارک و مجوزهای ضروری که برای سفر با حیوان خانگی خود در کشور مقصد نیاز دارید، مطالعه و جستجو کنید. ورود حیوانات خانگی به یک کشور شامل موارد نظارتی و پزشکی بسیاری میشود و این قوانین از کشوری به کشور دیگر میتواند متفاوت باشد. اغلب کشورها قوانین و استانداردهای مختص به خود را دارند که در صورت عدم رعایت آنها به شما اجازه آوردن حیوان خانگیتان را نخواهند داد. ورود حیوانات خانگی به برخی کشورها میتواند شامل چندین هفته قرنطینه باشد، به همین علت توصیه میشود حتما از این قوانین پیش از سفر خود آگاه شوید.
مواردی که در طول سفر با حیوان خانگی باید رعایت کرد
در حین سفر با حیوان خانگی نیز برای داشتن سفری لذتبخشتر و بدون دردسر بهتر است نکات زیر را رعایت کرد:
- روی قلاده یا پلاک متصل به قلاده حیوان خود اطلاعات حیوان و اطلاعات تماس با خود را بنویسید تا در صورت گم شدن بتوانند با شما تماس بگیرند.
- ظرف قابل حمل برای آب، اسباب بازیها، مسواک، شامپو، برس، به تعداد کافی زیرانداز برای روی صندلی، کیسه پلاستیکی مناسب برای جمع آوری مدفوع حیوان و… به همراه داشته باشید.
- اگر حیوان خانگی شما بیماری خاصی دارد و یا داروی خاصی باید مصرف کند، حتما به میزان کافی از این داروها به همراه داشته باشید. برخی از داروها بهتر است به طور کلی در کیف وسایل حیوان قرار داشته باشد، مواردی مانند قطرههای چشم و گوش، قرص یا ویتامین و…
- اگر حیوان خانگی شما جثه ریزی دارد، مانند گربههای خانگی یا پرندگان، آنها را حتما در باکس مخصوص نگهداری حیوانات قرار دهید. اما اگر بزرگ و درشت هستند و نمیتوانید آنها را در باکس نگهدارنده قرار دهید و یا باکس آنها فضای زیادی را لازم دارد، بهتر است از کمربندهای مخصوص برای نگهداری حیوانات بزرگ استفاده کنید تا در زمان حرکت در یک جا ثابت باقی بمانند.

- چند کیسه پلاستیکی مناسب برای جمعآوری فضولات حیوان، آماده کنید. اگرحیوان خانگی شما سگ است، برداشتن مقدار کافی پد دستشویی برای سگ و یا سینی دستشویی او ضروری است؛ اما اگر گربه خانگی دارید، حتماً یک بسته خاک آنتی باکتریال مخصوص گربه و باکس مسقف دستشویی برای او تهیه کنید.
- بهترین مکان برای سگهای بزرگ، قسمت پشتی خودرو است. ماشینی که دارای فضای عقب بزرگ باشد و پشت پنجره یک محافظ داشته باشد، بهترین گزینه خواهد بود. سگهای کوچک، گربهها و تولهها میتوانند داخل یک سبد فایبرگلاس مخصوص یا جعبههای چوبی قرار بگیرند.
- جایی را برای حیوان انتخاب کنید که امن باشد. آن را در جایی قرار دهید که بتوانید گاهگاه لمسش کنید، تا از حضور شما مطمئن باشد و دچار اضطراب جدایی نشود.
- آفتابگیرهایی که از داخل ماشین روی پنجره باز نصب میکنند، برای تهویه هوا در روزهای گرم مفید است اما به آنها زیاد اعتماد نکنید و از کارکردن درست سیستم تهویه در وسیله نقلیه مطمئن شوید.
- بهتر است باکس نگهدارنده حیوان را در جایی قرار دهید که در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار نداشته باشد. قرار گرفتن طولانی مدت زیر نور آفتاب علاوه بر احتمال آفتاب سوختگی سبب گرما، بالا رفتن حرارت بدن حیوان و عصبی شدن و بیقراری آن خواهد شد.