آذربایجان غربی
استان آذربایجان غربی
آذربایجان غربی استانی مرزی در شمال غرب ایران است که در منطقهای کوهستانی واقع شده و قدمت آن به پیش از اسلام بازمیگردد.
تاریخچه
در این منطقه حکومتهای مختلفی وجود داشتهاند تا این که قوم ماد به تدریج آذربایجان و بخشهای دیگر نواحی غربی کشور را تصرف کردند. در آن زمان به آذربایجان، ماد کوچک گفته میشد.
در مورد نام آذربایجان دو روایت اصلی وجود دارد. برخی آن را صورت تغییریافتهای از آذرآبادگان به معنای سرزمین آتش میدانند؛ به این دلیل که بزرگترین آتشکدهی زرتشتی در این منطقه قرار داشته است.
برخی دیگر آذربایجان را برگرفته از نام سرداری به اسم آتورپات میدانند. سرداری که در زمان حملهی اسکندر مقدونی، استقلال این منطقه را حفظ کرد و باعث شد حکومت اشکانیان در آن برقرار بماند. بنا بر همین روایت، این سرزمین به نام آن سردار آتروباتگان نامیده شد و بعدها به آذربایجان تغییر نام داد.
جغرافیا
آذربایجان غربی سیزدهمین استان بزرگ کشور است و از شمال با نخجوان و ترکیه، از غرب با ترکیه و عراق، از شرق با آذربایجان شرقی و زنجان و از جنوب با کردستان همسایه است. مرز بازرگان در این استان تنها مرز ترانزیتی ایران با کشور ترکیه است.
این استان از تنوع اقلیمی خوبی برخوردار است. جنگل، کوهستان، دشت، مرتع و دریاچههای متعدد، زیستگاه گونههای گیاهی و جانوری زیادی هستند.
آب و هوا
آبوهوای آذربایجان غربی تحت تاثیر جریان مرطوبی است که از سمت اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه میآید. در بعضی از ماههای سال و با رسیدن تودههای هوای سرد، دما به شدت کاهش مییابد. کوههای مرتفع آذربایجان غربی تا حدی جلوی ورود تودههای هوای بارانزا را میگیرند با این حال این استان منابع آب کافی دارد.
بهار و تابستان زمان مناسبی برای سفر به بیشتر شهرهای این استان به حساب میآید، با اینحال بسیاری از گردشگران فصلهای سرد را نیز ترجیح میدهند تا از منظرههای متفاوت و برفی استان لذت ببرند.
غذاهای محلی
یکی از خوراکهای پرطرفدار در آذربایجان غربی، اورمیهخورش نام دارد. غذایی که از ترکیب لوبیاچیتی، گوشت، بادمجان، سیبزمینی، غوره و گوجهفرنگی تهیه میشود.
آشدوغ یکی دیگر از غذاهای مشهور است که در هر منطقه به سبک خاصی پخته میشود. آشدوغ آذربایجان شامل دوغ گازار، نخود، تره، جعفری، شوید و سیر تازه است.
کوفته مرغ نیز یکی از غذاهای محلی آذربایجان است که از ترکیب فیله مرغ، لپه، مرزه و تره و تخم مرغ پخته میشود.
ارومیه یک غذای خیابانی مشهور به نام یِرالما کبابی دارد که در دکهها و مغازههای مختلف یافت میشود. این غذا با سیب زمینی تنوری، تخم مرغ آبپز و سبزیجات محلی تهیه میشود.
سوغات
آذربایجان غربی سوغات متنوعی دارد. نقل و حلوای هویج و گردو معروفترین سوغات استان به ویژه ارومیه هستند. باستخ یا لوزانک نیز یکی دیگر از شیرینیهای مشهور این شهر است که بر پایهی نشاسته تهیه میشود. عسل و تخمه آفتابگردان این منطقه نیز کیفیت بالایی دارد و به عنوان سوغات شناخته میشود. همچنین عرقیجات به ویژه عرق بیدمشک و بادرنجبویه، شهرت خوبی دارند.
صنایع دستی
بافت فرش و گلیم در اکثر شهرستانهای آذربایجان غربی رواج دارد و یکی از صنایع دستی مشهور این شهر است.
منبتکاری و پیکرتراشی با چوب نیز از جمله صنایع دستی این استان است. رودوزی (هنری شبیه سوزندوزی که با نخهای ابریشم انجام میشود)، چاپ سنتی و سفالگری نیز به عنوان بخشی از هنرها و صنایع دستی این استان شناخته میشوند.
شهرهای استان آذربایجان غربی
آذربایجان غربی شانزده شهرستان دارد. ارومیه بزرگترین شهر و شوط کوچکترین شهر این استان است. شهرستانهای دیگر این استان عبارتند از: اشنویه، پیرانشهر، تکاب، خوی، چالدران، چایباره، پلدشت، سردشت، سلماس، شاهین دژ، ماکو، مهاباد، میاندوآب و نقده که در ادامه با جاذبه های گردشگری هر شهر آشنا خواهید شد :
*ارومیه
خان دره سی / قلعه هلاکوخان / تالاب گلمرز / موزه ارومیه / مسجد سردار / جزیره اشک / پیست اسکی خوشاکو / کتیبه کله شین / برج سرگنبد / کلیسا ننه مریم / مارمیشو / آبشار سولک / کلیسای سورپ گئورگ / سه گنبد / دهستان مرگور / غار تاریخی تمتان / دریاچه ارومیه / جزیره کبودان / مسجد جامع
*اشنویه
منطقه گردشگری دالامپر
*خوی
موزه خانه کبیری / بازار خوی / پل خاتون / مجتمع آبدرمانی قطور / عمارت شهرداری / مسجد مطلب خان /آرامگاه شمس تبریزی
*شاهین دژ
صخره های بی بی کند / سنگ نگاره های عقربلو / آبشار اوزان
*مهاباد
غار سهولان / سد مهاباد / گوردخمه فخریگاه
*بوکان
تپه باستانی قلایچی / پناهگاه حیات وحش سوتاو / پارک ساحلی بوکان
*سردشت
آبشار شلماش / چشمه کانی گراوان
*پیرانشهر
روستای خورینج
*تکاب
تخت سلیمان / چمن متحرک چملی / زندان برنجه / چشمه و آبشار قیرنجه / بقعه ایوب انصاری / آبگرم تخت سلیمان / یخچال اوغول بیگ
*ماکو
قلعه قبان / کلیسای زور زور / عمارت کلاه فرنگی / بام فرهاد / روستای قره خاچ / دره باغی / دره بازالتی / کاخ موزه باغچه جوق تالاب بورالان
*نقده
تپه باستانی حسنلو
*چالدران
قره کلیسا